dissabte, 2 de gener del 2010

El sindicalisme

El sindicalisme és l'actuació col·lectiva dels treballadors organitzats en sindicats que té com objectius la millora de les condicions laborals i de vida. Per aconseguir-ho actuen en front les organitzacions empresarials i els governs.
Aquest moviment obrer va començar amb la Revolució Industrial i la democràcia moderna. Normalment, es posa com a precedent la Revolució Francesa que va provocar l’enderrocament del sistema feudal i el reconeixement, per primera vegada, d’alguns drets de la classe obrera.
Durant més d’un segle, l’acció col·lectiva dels treballadors (sindicats, vaga...) va estar totalment prohibida. Va ser a Anglaterra on van aparèixer els primers moviments obrers, com el ludisme conduït per Ned Ludd.

A partir de la Segona Guerra Mundial el sindicalisme mundial va començar a donar molta importància a la negociació col·lectiva i la cooperació amb els poders públics i obtingué grans millores com la jornada de vuit hores, vacances pagades, seguretat social i millores salarials. Aquest fet, va provocar que s’abandonessin les reivindicacions revolucionàries i no es posés ja en qüestió la existència del capitalisme.

Actualment el moviment sindical és legal i a més constitueix una de les bases de la vida social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada