dimarts, 1 de desembre del 2009

La Revolució Francesa

La Revolució Francesa (1789-1799) va aconseguir que s’implantés el liberalisme dominat per la burgesia i va provocar l'enderrocament de l'Antic Règim, en el que la monarquia absoluta i l'aristocràcia feudal tenia el poder.
Durant els deu anys que va durar la Revolució, França va superar grans transformacions de tota mena. En quant a política, la monarquia absoluta es va convertir en una monarquia constitucional que posteriorment va passar a ser una república liberal. En l’àmbit socioeconòmic, el país, va començar a endinsar-se en la industrialització moderna i l'establiment de la societat burgesa.
La Revolució Francesa es pot dividir en tres grans etapes:

1) La Monarquia constitucional (1789-1792): període en que els Estats Generals es van separar i es va crear l’Assemblea Nacional que va transformar França en una monarquia constitucional. Es van suprimir els privilegis feudals i va aparèixer la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà
2) La Convenció Republicana (1792-1794): es va instaurar una República i una assemblea anomenada Convenció. Es va executar al rei Lluís XVI. Al principi els girondins van dominar la República i més endavant van arribar al poder els jacobins, que van dur a terme una dictadura revolucionaria.
3) El Directori (1795-1799): es va mantenir la República i una nova Constitució va ser aprovada, aquesta tornava el poder a la burgesia i pretenia “esborrar” el terror sorgit durant la dictadura jacobina. Napoleó ve fer un Cop d'Estat (1799) i la República es va acabar. Fins al 1815, Napoleó va governar França, primer com a cònsol i després com a emperador i es va apoderar de bona part d’Europa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada